Uusi paljastus Ankkalammessa - päiväkoti toimi puoli vuotta ilman minkäänlaista valvontaa
Juuri kun luuli, että päiväkotiketju Ankkalammen tapaus ei voisi muuttua törkeämmäksi, niin asiasta paljastuu vielä uusia puolia. Ankkalammen päiväkoti Lauttasaaressa aloitti toimintansa ilman että kukaan viranomainen tiesi koko päiväkodin olemassaolosta, eikä päiväkoti ollut puoleen vuoteen minkäänlaisen lain vaatiman valvonnan piirissä. Päiväkodista ei ollut tehty ilmoitusta kaupungille eikä aluehallintovirastolle, saati sitten pelastuslaitokselle tai terveydensuojeluviranomaisille. 

Ensimmäinen asia, jota Ankkalampi päiväkodille haki, oli kaupungilta saatava yksityisen hoidon käynnistämistuki, ja rahahakemuksen yhteydessä luvattoman päiväkodin olemassaolo kävi viime vuoden alussa ilmi kaupungin viranhaltijoille. On täysin käsittämätöntä, että Ankkalammesta muistetaan kyllä hakea kaupungilta rahallista avustusta, mutta ei jättää sisään hakemuksia, joilla varmistettaisiin lasten turvallisuus tai toiminnan lainmukaisuus. Toiminnan aloittamisesta kesti lähes yhdeksän kuukautta ennen kuin päiväkodilla oli pedagogiselle toiminnalleen lain vaatima lupa. 

Myös Kela oli maksanut yksityisen hoidon tukea luvattomalle päiväkodille toiminnan alusta alkaen, koska Kelan lomakkeesta puuttui kohta, jossa olisi kysytty, onko kyseinen päiväkoti hyväksytty kunnassa. Kelan lomaketta on korjattu sittemmin, Ankkalammen toiminnan vuoksi. 

Käsittämättömältä tilanne tuntuu myös minusta kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan jäsenenä. Olen kysynyt yksityisen päivähoidon toiminnasta lautakunnassa toistuvasti, nostanut esiin huolta tiloista ja tiedustellut myös erikseen Ankkalammen tapauksesta monta kertaa. En ole tähän päivään asti kuullut tästä asiasta mitään. Kun rakennuslupa-asiaa käsiteltiin, kukaan ei kertonut meille päätöksentekijöille, että saman toimijan päiväkodista oli itse asiassa jo aiemmin viime vuonna tehty toimialalta ilmoitus aluehallintovirastolle, koska se oli aloittanut toimintansa kokonaan ilman valvontaa ja lupia. 

Asia tuli nyt lautakunnalle tiedoksi, koska joku Ankkalammen asiakkaista on tehnyt valituksen aluehallintovirastolle. Vanhemmat ovat myös tehneet rikosilmoituksen Ankkalammen toiminnasta, ja hyvä niin. Aivan liian monissa, myös kaupungin omissa tiloissa, on havaittu ongelmia rakennusluvan hakemisen tai uusimisen suhteen, mutta näin kokonaisvaltaisen piittaamatonta toimintaa kuin Ankkalammessa on vaikea edes uskoa olevan olemassa. On hienoa, että kaupunki on tehnyt nyt rikosilmoituksen Ankkalammesta. On kuitenkin syytä myös kysyä, miksi asia nousi keskusteluun vasta nyt, kun ensimmäiset tiedot ongelmista tulivat esille jo vuosi sitten. 

Kommentit

  1. Muistaakseni kaupunki takasi ellei peräti myöntänyt n. 300 000 € lainan Ankkalammelle ensimmäisen toimipisteen remonttia varten.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit