Tulevan varavaltuutetun kuulumisia

Vaalituloksen selvittyä olen ollut monessa mukana. Olen alkanut saada jonkinlaista kuvaa siitä, mitä tuleva tehtäväni pitää sisällään.

Ensimmäinen varavaltuutettu on olennainen osa valtuustoryhmää. Joka kerta, kun joku Vasemmiston varsinaisista valtuutetuista on estynyt, minulle tarjoutuu mahdollisuus osallistua valtuuston kokoukseen. Yksi valtuutetuista onkin ilmoittanut, ettei tule pääsemään uuden valtuuston ensimmäiseen kokoukseen, joka järjestetään 16.1.2013 klo 18. Olen siis paikalla jo ensimmäisessä kokouksessa. Tervetuloa vain seuraamaan, netissä tai paikan päälle. Kokoukset voivat esityslistojen perusteella vaikuttaa kuivakoilta, mutta yleisölehterillä voi olla yllättävän hauskaa. Retoriikka on paikoitellen aika lennokasta eikä väistyvän puheenjohtajan Minerva Krohnin puhe- ja nuijimisnopeutta voi kuin vain ihailla.

Myös ryhmän sisäisessä toiminnassa minulle tarjoutuu vaikuttamisen paikkoja muiden poissaollessa. Ensi maanantaina 10.12.2012 Vasemmiston valtuustoryhmä ja piiritoimikunta tekevät henkilövalinnat Helsingin luottamuselimiin ja olen äänioikeutettu paikkajaosta äänestettäessä. Kaikki varavaltuutetut ovat joka tapauksessa läsnäolo- ja puheoikeutettuja kokouksessa. Koko valtuustoryhmää ja kaikkia luottamustoimiin pääseviä tullaankin tarvitsemaan kaikkeen yhteiseen vaikuttamiseen koko ensi valtuustokauden ajan. 

Helsingin Vasemmisto sai tällä kertaa paikan tarkastuslautakuntaan. Helsingin Vasemmistolla ei ollut viime kaudella edustusta tarkastuslautakunnassa. Siitä kuulemani luonnehdinnat ovat olleet "tärkeä", "vaatii perehtymistä" ja "ei kovin mediaseksikäs". Lautakunta valmistelee valtuuston päätettäväksi hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat. Se arvioi vuosittain, ovatko valtuuston kaupungille asettamat tavoitteet toteutuneet. Sillä on myös suuri rooli kaupungin tilintarkastusten järjestämisessä.

Esitin mielenkiintoni tähän tehtävään. Näillä näkymin minua ehdotetaan tarkastuslautakunnan jäseneksi. Mikäli jäsenyyteni lautakunnassa toteutuu, yritän tehdä siitä ehkä vähän mediaseksikkäämmän avaamalla lautakunnan toimintaa blogissani. Tarkastuslautakunta arvioi muiden lautakuntien toimintaa ja vaikuttaa demokratian toteutumiseen Helsingissä. Uskon, että tämä lautakunta voi olla hyvä aitiopaikka koko kaupungin toiminnan kirjoon.

Viime maanantaina kaupungin virkamiesjohto lupasi ylipormestari Jussi Pajusen suulla kuunnella tarkalla korvalla meitä valtuutettuja. Toivottavasti näin tapahtuu. Uuden varavaltuutetun syksyn kohokohta on silti ollut vierailu Kontulan nuorten toimintakeskus Luupissa nuorten järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Nuoret esittivät kysymyksiä ja keskustelivat poliitikkojen kanssa pyöreissä pöydissä tärkeiksi kokemistaan aiheista kuten kouluruokailuista ja harrastusmahdollisuuksista.

Juttelin erään nuoren kanssa, kun koristelimme yhdessä pipareita. Kysyin, olisiko hänellä jotain kysyttävää. Nuori mietti hetken. Sitten hän kysyi: "Miksi aina ennen vaaleja kaikki lupaavat kaikenlaista, mutta mitään ei kuitenkaan sitten tapahdu?" Vastasin jotakin sen suuntaista, että kun kaikilla toimijoilla on omat tavoitteensa, joudutaan tekemään paljon kompromisseja. Jäin kuitenkin miettimään nuoren kysymystä. Onko ihme, että nuoret eivät usko politiikkaan, jos lupauksista huolimatta mitään ei tosiaan koskaan tapahdu?

Jatkoimme keskustelua nuoren kanssa tämän toiveista. Nuori toivoi kouluihin vähän lisää tukiopetusta sekä pulpetteja ja tuoleja, jotka eivät olisi rikki. Ei kuullosta kohtuuttomalta, vai mitä?

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Suositut tekstit