Meillä ei ole asuntoja

”Olen pahoillani, mutta meidän kauttamme ei ole saatavilla asuntoja. Meillä on vain asuntolapaikkoja. Valitettavasti meillä ei ole mitään vaikutusvaltaa kaupungin vuokra-asuntojen asukasvalintaan. Voimme antaa sinulle listan pääkaupunkiseudun vuokranantajista, nyt kannattaa vain yrittää itse hakea asuntoa mahdollisimman monesta paikasta.”

Tämä puheenvuoro on tullut minulle tutuksi. Aikuispalveluiden sosiaalityöntekijänä olen monesti henkilö, jonka puoleen käännytään, kun asunnon löytämisessä on ongelmia. Apua asunnonhaussa kysytään lähes päivittäin. Pulmana saattaa olla asunnon suhteettoman kallis vuokra, josta on vaikea suoriutua pienillä tuloilla, tai se, että nyt tai lähitulevaisuudessa asuntoa ei ole laisinkaan. Työntekijänä näissä tilanteissa toivoisi, että ratkaisu tilanteeseen olisi tarjota, mutta useinkaan hyvää ratkaisua ei pystytä löytämään.  Monesti yhteyttä ottaneen ihmisen on vaikea uskoa, että työntekijän vaikutusmahdollisuudet tilanteessa ovat niin vähäiset kuin ovat.

Ihmiset joutuvat asunnottomiksi monista eri syistä. Joillekin tulee parisuhteessa ero, toisella välit vanhempiin kiristyvät. Kolmannella elämänhallinta rakoilee ja vuokrat jäävät maksamatta. Jos tarve on tuetulle asumiselle, mahdollisuudet löytää jonkinlainen asunto sosiaaliviraston kautta ovat olemassa. Tukiasuntoihin on kuitenkin kuukausien jono ja odotusaika vietetään usein kavereiden nurkissa. Nurinkurisesti jopa ongelmallisempaa saattaa olla, jos tuetun asumisen tarvetta ei ole. Tällöin ainoaksi avuksi usein jää tukeminen yksityisen markkinoiden vuokra-asunnon etsinnässä. Pienituloisille sopivan hintaisia asuntoja ei kuitenkaan ole markkinoilla juurikaan.

Entäs Helsingin kaupungin vuokra-asunnot? Asuntojonossa on tuhansia hakijoita. Yksinäiset, työttömät tai eläkkeellä olevat asunnottomat ihmiset eivät yleensä ole niitä, joille harvoja vapautuvia asuntoja tarjotaan. Kaupungin asuntotoimistosta on kantautunut tieto, että hekin toivoisivat mieluiten työssäkäyviä asunnonhakijoita. Jos kaupunki ei tarjoa asuntoa asunnottomalle, niin kuka sen tekee?

Samaan aikaan Helsingissä ei aloitettu tänä vuonna yhdenkään vuokra-asuntorakennuksen rakennustöitä. Aiesopimusta 2400 – 2600 valtion tukemasta vuokra-asunnosta Helsingin seudulla ei ole mahdollisuuttakaan enää täyttää. Iso osa kaupungin asukkaista, erityisesti pienituloiset ja yksinasuvat, käyttävät leijonanosan tuloistaan asumiseen. Yksityisten markkinoiden asuntojen hinnat hipovat pilviä.

Asuntopula esitetään usein ratkaisemattomana ongelmana, joka kuuluu suuren kaupungin luonteeseen. Jos Helsinki pitäisi asuntomaan hankinnan ja kaavoituksen omissa käsissään ja perustaisi oman rakentamis- ja korjausyksikön, asuntojen rakentamiseen voitaisiin vaikuttaa huomattavasti nykyistä paremmin. Ehkä yksittäisen sosiaalityöntekijän ei ole mahdollista ratkaista asuntopulaa, mutta Helsingin kaupungin voisi olla mahdollista se tehdä. 

Suositut tekstit